Belgische justitie start onderzoek naar spionage

Ondanks dat onze eigen O.M. blijft slapen of onderzoek gaat doen naar de spionage praktijken vanuit Duitsland, is het Belgische gerecht een onderzoek gestart naar jarenlange spionage door Duitsland. Dat is te lezen op de website van De Tijd. Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke spionage tegen Belgische doelwitten door de Duitse geheime dienst BND ligt diplomatiek gevoelig voor de relaties met ons buurland.

Als de aanwijzingen van spionage door het onderzoek bewezen worden, kan dat niet alleen strafrechtelijke gevolgen hebben voor de verantwoordelijken, maar vooral de relaties tussen België en Duitsland onder hoogspanning zetten.

De Duitse Bundesnachrichtendienst (BND), een van de drie geheime diensten van Duitsland, lijkt er helemaal geen probleem mee te hebben om Belgen te bespioneren. Dat bleek vorige week uit gelekte documenten van een hoorzitting achter gesloten deuren in het Duitse parlement.

Hoe de Duitsers dan concreet Belgen bespioneren, kwam ook vorige week aan het licht tijdens een persconferentie van het Oostenrijkse parlementslid Peter Pilz en het Belgische Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). Ze onthulden dat de BND jarenlang telecommunicatielijnen van en naar België heeft onderschept in opdracht van de Amerikaanse National Security Agency (NSA).

Voor België gaat het om 15 communicatielijnen, waarvan er tien Belgacom (nu Proximus) als provider hadden. Voor Belgacom ging het om connecties met tien landen, zoals Rusland (via Rostelecom), Frankrijk (via France Télécom) en Denemarken (via TDC).

Binnen KPN wordt er onderzoek gedaan naar de spionage praktijken, maar deze zou er weken voor nodig hebben en of hier strafrechtelijek acties in ondernomen wordt is nog onduidelijk. Vanuit het OM is er in iedere geval niets over naar buiten gebracht.

 

Bron: HLM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger